Cookies - we do not use cookies to store personal information about you, we only use them to improve our website for you. For more information see our Cookie & Privacy Policy page.

Moving Merseyside Forward

Search form
Skip Navigation LinksMerseytravel > About Us > Local Transport Delivery > Liverpool Central Phase 2 - Case Study

 Liverpool Central Phase 2 - Case Study

Liverpool Central – Phase 2 Project – Case Study

Project Description
 
The Phase 2 scheme at Liverpool Central was developed from the overall master plan for improvements at Liverpool Central station. The scheme is focussed on providing improvements within the concourse area.
 
Funded by Merseytravel and the European Regional Development Fund (ERDF) the scheme aims to deliver the following key improvements at the station:
 
  • Revised ticket gateline layout to create defined “entry” and “exit” routes to improve passenger flows within the concourse
  • Extension of the concourse area to bring the previously external access to the lift within the station building
  • Improved and expanded toilet facilities
  • Creation of defined waiting areas to encourage off platform waiting
  • Creation of a new modular staff accommodation unit
  • New floor wall and ceiling finishes
  • Increased and improved real time information provision
  • Provision of cycle lockers 
  • Improved lighting and CCTV

 

To ensure the sustainability of the scheme it has been developed and rated against the BREEAM criteria. The scheme was initially assessed to a “Very Good” rating and Merseytravel and the delivery partners are committed to maintain this standard through the implementation.
 
Sustainable measures and scheme figures
 
Despite being governed by the tight regulations that control the development of Underground Stations, the scheme has looked to implement a number of innovative and low impact measures within its design:
 
  • Use of an inflatable ETFE roof system to create the concourse extension instead of using traditional resource heavy glass construction.
  • The use a modular building for the new staff accommodation to minimise the level of foundations required and maximise flexibility of the building.
  • The creative use of space within the existing tight footprint through the revised gateline arrangement and concourse extension has created much needed extra flow and congregation spaces.
  • Creative use of lighting and a feature wall within the existing traditional wayfinding signage to direct passengers through the key areas of the station.
  • Measures to reduce water wastage within the new toilet facilities have been implemented
 
The Construction contract value for the scheme was £3,595,857.68 over a useable service space of circa 1852.7m2 which equates to a cost of £1,904.82 per m2, the gross floor area of the scheme is around 1310.75m2, the available circulation space is 1168.73m2 and there is 74.53m2 of storage area. The installation of services within the scheme, CCTV, PAVA, Help Points, real time information and fire alarms has come to around £228.03 per m2 whilst external works have been around £208.02 per m2.
 
Given the complexity of the scheme site and the fact that it forms part of a wider Railway Station facility calculating consumption of energy and water usage has had to be for the Station as whole rather than specifically tied to the elements installed.
 
Based on the energy consumption of the station prior to the works and factoring in the works to be undertaken and facilities that will be added and removed the following predicted figures have been set:
 
  • Predicted Electricity Consumption kWh/m2 – 331.57 kWh/m2 per year
  • Predicted water use m3/person/year – 0.00012m3 per person per year*
    *Based on 17,253,496 users of the station per year
 
Because the station forms part of the wider Network Rail asset base power. is supplied via a local substation. There is no direct fossil fuel consumption from the station. Likewise there is no direct renewable energy generation or consumption within the station due it being under the jurisdiction of the Fire Precautions (sub-surface railway stations) (England) Regulations 2009 and Network Rail Product approval (NR/L2/RSE/100/05) which severely restricts what products and equipment can be utilised. Equally, water usage from greywater and rainwater is not possible.
 
It is considered that by its very nature the refurbishment of a key transport gateway into Liverpool City Centre is a socially and economically sustainable measure. Liverpool Central is the key local gateway into Liverpool for business and leisure journeys. The station is used by over 17 million passengers per year and was reaching its maximum capacity as well as becoming like expired in its previous format. The refurbishment of the concourse area and the measures undertaken to achieve greater capacity will not only provide for the existing users, but will also encourage and cater for new users, supporting and encouraging modal shift from car usage across Merseyside and the wider North West region.
 
Minimising the Environmental impact during Construction
 
To ensure that both the completed scheme and its construction had the least amount of impact upon the environment commitment to environmental matters and ensuring compliance with BREEAM were included within the Contract documentation with both the Principle Contractor and the Project Managers.
 
It was important that the Principle Contractor was accredited to ISO14001 status and had in place an Environmental Policy that was actively transferred down to site activities through ToolBox Talks and information displayed in and around the site.

The key themes at Liverpool Central for reducing the environmental impact were:
 
  • Where possible the use of local sub-contractors, suppliers and labour to minimise the length and number of journeys to and from site.
  • The recording of CO2/Energy from site transport against the DTIs Environmental KPI benchmarks.
  • The recording of CO2/Energy from activities on-site.
  • Recording of water consumption from site activities.
  • Minimising site waste through active re-use and recycling of material where possible.
  • Sourcing of materials from sustainable sources and suppliers where possible.

 

Merseytravel, PO Box 1976, Liverpool, L69 3HN
Tel: 0151 330 1000  |  Fax: 0151 330 1234